Diëtist

De diëtist? Uw adviseur op het gebied van voeding!

De diëtist is een specialist op het gebied van voeding, ook in relatie tot ziekte. De diëtist behandelt cliënten met een op maat gemaakt voedings- of dieetadvies. Hij/zij kan door het behandelen met een bepaald eetpatroon (dieet) de lichamelijke gezondheid bevorderen. Daarnaast heeft een diëtist kennis van gedrag rondom de voeding en kan hij/zij de cliënt begeleiden en motiveren bij het volgen van het dieet.

Aandachtsgebieden

Over het algemeen denkt men bij de diëtist aan afvallen. Dit is echter slechts een klein gedeelte van het werkveld. De diëtist geeft ook adviezen ten aanzien van voeding en de onderstaande onderwerpen:

  • Overgewicht
  • Ondergewicht
  • Diabetes mellitus
  • Verhoogd cholesterolgehalte
  • Verhoogde bloeddruk
  • Maag- en darmproblemen
  • Voedselovergevoeligheid
  • Longziekten (COPD)
  • Sport
  • Zwangerschap en borstvoeding
  • Kinderen
  • Ouderen
  • Vegetariërs of veganisten
  • Gezonde leefstijl en voeding

Opleiding

Diëtist is een wettelijk beschermde titel, die alleen gedragen mag worden als de 4-jarige HBO opleiding Voeding en Diëtetiek is afgerond.

Kwaliteit

Diëtisten vertalen wetenschappelijke richtlijnen in praktische adviezen. Het gaat hierbij om uitgebreide voedingskennis, het toepassen hiervan in individuele situaties en vooral het begeleiden van cliënten bij het bereiken van duurzame resultaten.

Na het positief afronden van de opleiding, is een diëtist verplicht om de ontwikkelingen in het vak bij te houden door middel van bijscholing, voldoende werkervaring op te bouwen en te voldoen aan diverse kwaliteitsnormen. Diëtisten die aan deze kwaliteitsnormen voldoen, worden geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.